Moč spodobnosti

51a07604-b166-40f6-a017-b97aee6b977cSedela sem na toplem soncu, ko mi je prišla naproti. V njenih vročih rožnatih kavbojkah so tičale manekensko suhe noge, zraven pa je nosila ujemajočo se oprijeto bombažno majico. Njen pas in čevlji so bili iz belega usnja, kar ji je dajalo punčkast videz, ki se je pretvarjal, da govori »nedolžno«, vendar je šepetal »seksi«.

»Ali se lahko pogovoriva?« je vprašala, ko ji je nežna sapa potisnila njeno dolgo kostanjevo grivo na obraz. Vrgla jo je nazaj, pri čemer so se pokazale njene globoke zelene oči. »Seveda, kar usedi se,« sem jo povabila.

»Imam težavo,« je nemirno priznala. »No … jaz … Ali še veste, ko ste govorili o čistosti? Zdi se mi, da mi je Bog takrat govoril nekaj o meni.« Ustavila se je in v očeh so se ji nabrale solze, potem pa je ponovno skušala ubesediti svojo bolečino. »OK,« je rekla in globoko vzdihnila. »Do pred kratkim sem bila veliko predebela. Lansko leto sem shujšala za več kot 25 kilogramov. Prej te težave nisem imela. No, nisem se tako počutila. Zdaj pa …« Ponovno je umolknila.»Zdaj pa vem, da če bom imela oblečena pravo stvar, da bodo gledali. Čutim, da me gledajo in … no ja …« Oklevala je

 

»Čutiš, da te gledajo in potem?« sem jo trezno spodbudila.beauty girl cry »Všeč mi je,« je bleknila, ko se ji je v očeh pojavila še ena solza. »Zakaj potem jočeš?« sem jo vprašala. »Ker to obenem sovražim,« je rekla in po licih so se ji usule solze. »To sovražim zaradi tega, kako se potem počutim, vendar mi je tudi všeč, ker … Ne morem razložiti. Tako je …«Čakala sem, da odkrije svoja čustva. Nisem bila pripravljena na njen razumni odgovor. »Zdi se mi, kot da sem našla moč,« je rekla prepričano in žalostno.

Če si mlada ženska, si se rodila s semenom te moči, ki je bil trdno posejan vate. Z leti je Bog nežno opazoval rast tega semena. Nekateri to imenujejo spolnost, vendar imajo spolnost tudi moški. Ta moč je edinstvena pri nas, dekletih. Nekateri bi jo poimenovali lepota, vendar bi jo to omejilo na to, kar vidimo. Ta moč je več dimenzionalna. Moč je tvoj čar. Čar? Ja, čar. To je nenavadna, neopredeljiva beseda. Pa vendar opiše skrivnostno, nedoločljivo moč ženske privlačnosti. Moč, ki pritegne tako moške kot ženske, čeprav moške z večjo silo.

Vabim te, da raziščeš to moč z mano.

Še pomembneje pa je, da raziščemo njen izvor. Kajti kaj ti koristi vednost, da obstaja moč, če pa ne veš, kje jo dobiti? Za omembo njenega izvora bom uporabila besedo, ki se zdi staromodna, vendar kljub temu beri naprej Spodobnost? Izvor velike moči?

Ja. Spodobnost je izvor te občutljive, a neznanske moči. Občutljiva je, ker jo lahko tako nedolžno oddajaš, ne da bi se tega sploh zavedala. Neznanska ali težko obvladljiva je, ker ne bo imel takrat, ko jo boš obvladala, noben moški dostopa do vseh skrivnosti, ki se skrivajo za tvojim čarom, dokler ne boš ti tako želela.

Ali poznaš igralca Tima Allena, ki je igral v televizijski nanizanki »Sam svoj mojster«? Nekoč je napisal, da ne bo nikoli pozabil trenutka, ko je prvič opazil žensko telo. »Na neki način je bila podoba zastrašujoča in hkrati pomirjujoča,« je napisal. »Prvič sem spoznal, čeprav se neumno sliši, da so vse ženske pod obleko gole … imajo posebno moč in tega sploh nisem vedel.« Prepričana sem, da je spodobnost v tvojem življenju mikaven in neizkoriščen vir moči. Zato sem se spoprijela z izzivom pisanja te knjižice. Če ostaneš z mano nekaj teh kratkih poglavij, boš obvladovala to moč. Ne morem reči, kakšne odločitve boš sprejela na osnovi tega spoznanja, ker ne bom skušala odgovoriti na vsa vprašanja, obenem pa obljubljam, da ne bom napisala seznama dovoljenega in prepovedanega.

Spodobnost je veliko prezapletena, da bi jo urejali z dolgim seznamom pravil. Rada bi ti le v grobem prikazala vsa dejstva, da se boš lahko vsaj osveščeno odločala, kako boš to moč uporabila. Najprej pa bodi iskrena z mano. Ali premišljuješ o tem, ali bi sploh brala naprej? Če naj bi odkrili dejstva, moramo začeti s svojimi čustvi. Priznati moram, da nisem bila navdušena nad pisanjem o spodobnosti. Imela sem nekaj trdovratnih napačnih predstav in nisem hotela prečistiti svoje garderobe. Priznati sem morala, da moram zaradi močnih čustev narediti korak naprej v raziskovanju te teme. Z Božjo pomočjo sem se odločila, da bo to naslednja gora, na katero bom splezala. (Počutila sem se, kot da stojim ob vznožju Mount Everesta.

IMG_3695_2_1024x1024Po nekaj tednih preiskovanja te teme sem bila razočarana zaradi vprašanj, ki so mi švigala skozi misli. »Če danes toliko staršev moti preluknjan popek ali nos, kako razlagajo, da je Izak podaril Rebeki obroček za v nos in da je bil v svetopisemskem času preluknjan nos znak kraljevskosti?« »Zdi se mi, kot da se mnogo kristjanov ne strinja le z nespodobno modo, ampak z modo na splošno. Zakaj nas potem Sveto pismo pravzaprav spodbuja, naj se lepo oblačimo? Sveto pismo vsebuje mnogo vrstic, ki nas spodbujajo, naj bomo lepo urejene.« Če je spodobnost tako pomembna, zakaj Sveto pismo ne govori več o njej? Neposredno je omenjena samo štirikrat.

Moja velika težava pa je bila naslednja: »Če je nespodobnost tako problematična, zakaj je veliki krščanski voditelji današnjega časa ne obravnavajo z več dobrimi zamislimi in informacijami?« Začenjala sem od začetka. Počutila sem se malo zmedeno, skoraj sem že vrgla puško v koruzo in rekla: »Oblačila se bom tako, kot sama hočem!« Prepričana sem, da se tudi v tvoji glavi pojavlja nekaj trdoglavih misli. Tukaj jih je nekaj, ki sem jih slišala od najstnic, s katerimi se družim: »Zakaj ne morem obleči tega, kar nosijo vsi drugi?«

»Zakaj ne morem obleči tega, kar nosijo vsi drugi?«

»Ali se ne oklepaš samo svoje staromodnosti? Stvari se spreminjajo!«

»Zakaj se moji starši tako spotikajo ob oblačenje? Preprosto ne razumejo!«

»Ali ni to pravzaprav težava fantov? Meni se zdi samo moda!«

modesty

To so dobra vprašanja. Še naprej postavljaj težka vprašanja. Ne morem obljubiti, da bom odgovorila na vsa, vendar obstaja dobra novica. Ko sem se odpravila na dolgo hojo na goro, sem spremenila svoje mišljenje o spodobnosti. Nič več si ne predstavljam čemerne stare gospe, zapete do brade in oblečene v čipke, ki s prstom kaže name. Namesto tega vidim ljubko žensko, ki si je svoje dolge lase spela v figo in rahlo sklonila glavo. Pred seboj drži obleko, z rokami pa mirno in morda celo podzavestno pokriva svoje najintimnejše dele telesa. Oh, ali sem omenila, da je gola? Ja, ta čudoviti kip iz leta 1846 z naslovom Grška sužnja, ki ga je izklesal Hiram Powers, je zdaj ena skrivnostnih podob spodobnosti v mojih mislih. Težko verjameš? Celo najbolj spoštovani protestantski pastorji iz 40. let 19. stoletja so imeli radi ta kip.

Gol kip? Spodoben? Upam, da boš brala naprej. Če ne odkriješ lepote te moči in moči te lepote, boš morda odkrila vsaj prikrito spodobnost v golem kipu.

Zapomni si!

Spodobnost je občutljiva, a neznanska moč, ki ti jo je dal Bog!

Tvoja lepota je mogočna.

beautiful-smiling-girl-wearing-fur-hat-wallpaper_2078424173

Mi ne verjameš? Misliš, da si prevelika? Premajhna? Pretežka? Ja, vem, kako je to. Na žalost se večina izmed nas resnično bori s takimi čustvi. Pravzaprav sem slišala, da je večina žena ali deklet, ki si ogledujejo modne revije, nazadnje potrta glede svojega telesa. Kdo ne bi bil? Malo tega, kar vidiš v
teh revijah, je resnično. Dekleta so vsa »osvetljena«, »naličena«, »retuširana« in »računalniško obdelana« do »popolnosti« … do merila, ki je zate ali zame ali celo za manekenko na sliki nedosegljiv! Večino najstniških let sem se česala in ličila v temi, ker sem tako prezirala svoj videz. Lahko se poistovetim s tem, da se ne »čutiš« lepo. Ali ni zanimivo, kako je hudič vzel to edinstveno darilo in moč, ki ju imamo, in nas prepričal, da smo dejansko grde! Hudič je tak lažnivec! Uveljavil je norme, ki so prazne laži, in če nismo videti »osvetljene«, »naličene«, »retuširane« in »računalniško obdelane«, se počutimo grde, čeprav merilo sploh ni resnično.10404860_10152556736416864_148586711993665309_n

Kaj pravi Bog? Pravi, da te gleda in »hrepeni po tvoji lepoti« (Ps 45,12). Ah! Samo pomisli. Bog vesolja gleda tvoje edinstveno oblikovane poteze, barve in velikost ter hrepeni po tvoji lepoti. Ne samo po lepoti miss sveta. Ne samo po lepoti današnjih najbolj vročih zvezd … po tvoji lepoti! Ti si edinstveno lepa. Izrazi to. Samo glej, da boš ohranila najmočnejši del svoje lepote kot skrivnost za enega moškega.

Želim, da poznaš Božji načrt zase. Seveda je to obširna tema, vendar je del tvojega posebnega načrta povezan s tvojo lepoto. Ustvarjena si bila, da izražaš Božjo lepoto, in če je tvoj načrt zate, da se boš nekega dne poročila, je del tvojega načrta, da s svojo lepoto »omamiš« enega moškega. Oh, dovolj si čudovita, da bi imela veliko moških, vendar je Božji načrt zate, da bi delila moč svoje lepote samo z enim moškim. Ali želiš imeti veliko moških? Ali pa si boš drznila romantično sanjati samo o enem?Most-Beautiful-Girls-HD-Wallpapers-Free-Download

Zdaj pa se pripravi. Vse to o lepoti je topel in puhast del te knjige. Ali si pripravljena priti do osrčja teme o spodobnosti? Vanjo se bomo poglobili z eno svetopisemskih ključni besed. Zdaj te bom posvarila. Odklenili bomo mogočno resnico iz Svetega pisma. To ni za tiste, ki imajo slabo srce.

Zapomni si!

Božji načrt zate je, da kot skrbno izdelana mojstrovina s polnim obsegom svoje lepote »omamiš« enega moškega.

NESPODOBNOST

target-marketNekaj me zanima. Ali si napisala nespodobnost na katero svojih tarč? Jaz sem jo napisala na to, da bi izstopala. (Vedela si, da bo to prišlo, kajne?) Ali lahko živiš resnično čisto življenje, tako da sploh ne hodiš s fanti in nimaš z njimi nič telesnega, a še vedno grešiš na področju spolnosti? Mislim, da lahko.

Spomni se, središče tarče predstavlja Božji načrt za tvoje življenje. Na področju spolnosti je njegov načrt zate, da si odraz njegove lepote in da s to lepoto »omamiš« enega moškega. Enega moškega! V tem je ključ. Naj ti malo razložim, kaj se zgodi, kadar je moški »omamljen«. Veliko naših telesnih odzivov aktivira avtonomni živčni sistem (ANS). Tega sistema ne nadzira volja, ampak okolje. Na primer, ali se spominjaš, ko si se kot majhna punčka izgubila? Verjetno tvoji starši niso bili daleč stran, vendar ali se spominjaš slabosti v želodcu in hitrega utripa srca? Mogoče te je tako kot mene oblila vročina. Počutila si se telesno drugače zaradi strahu, ki ga je predstavljala okoljska sprememba – v bližini ni mame ne očeta.

Teh odzivov ne moreš nadzorovati z odločitvijo. Tako deluje ANS. Prisili telo, da se odzove na okolje. Spolno vzburjenje deluje enako. Stvari v okolju – kar vidimo, slišimo in vonjamo – delujejo skupaj, da bi povedale možganom, da je pravi čas za spolni odziv. Možgani pošiljajo kemične snovi po telesu. To je še posebej močno pri moškem, ker je bil ustvarjen tako, da je stimuliran vizualno. Če vidi mlado žensko, ki gre mimo v razgaljenih oblačilih, se lahko aktivira njegov ANS. Kaj se zgodi v njegovem telesu? Morda bo opazil spremembo svojega pulza, telesna temperatura se bo povišala in kri bo začela hitro poganjati po njegovem telesu. Začel se je proces vzburjenja. Pri moškem je ta zelo močan in predstavlja jasne telesne spremembe. Me dekleta težje razumemo, kako močan je, ker spolna privlačnost povzroči veliko manj telesnih sprememb v nas in jih je težko določiti. Včasih je fantom zelo težko hoditi mimo ogromnih oglasov za spodnje perilo ali iti mimo stojala z  revijami, v katerih so slike na pol golih žensk. Čeprav se lahko odloči, kako se bo odzval na to vzburjenje, ne more nadzirati, da do vzburjenja pride. Nadzor nad tem ima okolje. Depression: Man sitting on the edge of a bed with a woman in the background

Kako težko se je fantu pravilno odločiti, ko je njegov ANS aktiviran? Zelo težko. Sveto pismo pravi, da ko greh spočne, rodi smrt. Z drugimi besedami to pomeni, da ko je poželenje prisotno, hrepeni po tem, da bi se sprostilo. Fantu je zelo težko spremeniti potek polnega rojstva poželenja, ko je vzburjen. Ne pravim, da fant nima odgovornosti za nadzor nad svojim vzburjenjem. Popolnoma je odgovoren za svoje spolno ravnanje. Vendar lahko dekle včasih pritegne napačnega fanta s tem, kaj ima oblečeno. S tem sploh ne mislim na resnično, resnično slabega fanta. Lahko pritegneš resnično, resnično prijetnega fanta, čigar moralni standardi nenadoma in strašno oslabijo. Preden se zaveš, si v odnosu, ki se hitro znajde na napačni poti. Misliš, da pretiravam? Vprašaj očeta za mnenje!

Kako kratko je prekratko?

short skirt»Preden gremo na misijonarsko potovanje, jim v pismih pišemo o spodobnosti. Damo jim dovoljenje, da nosijo kratke hlače, dolge hlače in kavbojke. Naše pravilo je ›Usedi se pred ogledalo po turško v kratkih hlačah in če lahko vidiš naprej od nog, je to prekratko zate. Če dekle sedi po turško ali če samo prekriža noge in se usede pred ogledalo, bo videlo, kar bodo videli tudi vsi drugi.‹« – Susie Shellenberger, urednica Brio Magazine, krščanske revije za najstnice.

Ta skušnjava je resnično prisotna celo v najmočnejših kristjanih. Vodja neke krščanske skupine je povedal, kaj povzročajo pomanjkljivo oblečena dekleta članom skupine. Povedal je, da so igrali na krščanskem festivalu in ko so gledali poslušalstvo, so opazili dekleta, ki so sedela po turško v prekratkih kratkih hlačah ali krilih. Videli so dekleta s prevelikim dekoltejem ali v preveč oprijetih oblačilih. Skušnjava, v kateri so se znašli zaradi tega, je bila tako močna, da so takoj, ko so odpeli, zapustili oder in se zatopili v Sveto pismo ali molitev, da jih ne bi preplavile čutne misli. Kako pravilen odziv! Odločili so se, da bodo z Božjo pomočjo premagali svoj ANS. Toda ali ni žalostno, da so se morali zateči k tako skrajnim ukrepom, namesto bi se po koncertu raje pomešali z občinstvom? To so bili kristjani, ki so oznanjali evangelij na krščanskem dogodku in so bili skušani zaradi krščanskih deklet, ki nimajo pojma, da s svojim oblačenjem povzročajo, da se njihovi krščanski bratje spotikajo. Kaj pravi Sveto pismo o tem? To je povedano izrazito … zelo jasno! 1 Kor 10,32 pravi: »Ne bodite v spotiko.« Kako neprijeten izziv za tiste, ki so se dale zapeljati mišljenju, da je to le moda! Ef 5,3 nas poziva, naj še malo bolj zapustimo svojo cono udobja: »Nečistovanje in vsakršna nečistost ali lakomnost pa naj se med vami niti ne imenuje, kakor se spodobi svetim.« Ali si razumela? Naj nič ne namiguje na spolni greh. Ali namigujemo na spolni greh, kadar nosimo oprijeto majico, bluzo z velikim dekoltejem, kratko krilo?serbia-young-man

Božji načrt zate na spolnem področju je, da s svojo lepoto »omamiš« enega moškega. To je središče tarče. Če se oblačiš nespodobno, povzročiš vzburjenje pri mnogih moških. S tem zgrešiš bistvo. Ali je to res samo moda? Ne. Nespodobnost je greh.

Težka resnica, kajne?

Vendar je resnica. Ozkosrčno? Pot, po kateri ugajaš Bogu, je ozka, vendar so nagrade tako neverjetno nedoumljive. Ko zadenemo bistvo, nas Bog 6ecdc4cce524611e838a1960d83521f4.jpgblagoslovi. Če vzameš v roke grško Novo zavezo, je beseda za greh hamartia, ki pomeni »zgrešiti bistvo in tako ne biti deležen nagrade«. Tukaj beseda za greh dejansko govori o nagradi, blagoslovu, koristi, ki jih prinaša življenje v skladu z Božjim specifičnim namenom za naše življenje. Bog zelo rad blagoslavlja tebe in mene! Božje središče tarče za tvojo spolnost je, naj bo prostovoljen in izpolnjujoč odraz tvoje ljubezni do enega moškega. Jasno govori o enem moškem. Nekatere današnjih najbolj verodostojnih raziskav potrjujejo, da so tisti, ki čakajo s spolnimi odnosi do poroke, ponavadi bolj spolno potešeni. Revija
USA Today je nekoč objavila članek, ki je opisoval, kako krščanski pogled na čakanje na spolne odnose do poroke dejansko ustvari bolj izpolnjujoče spolno življenje. Članek so naslovili tako: »Maščevanje žena, ki hodijo v cerkev«! Če sprejmemo Božji dar spolnosti po Božje, bomo nagrajene. Predstavljaj si, kako izpolnjujoče bo, če prihraniš vse … vsak trenutek strasti .. vsako razgaljeno oblino … vsak namigujoč pogled! Predstavljaj si močno »omamo«, ki jo boš ustvarila za moškega svojih sanj, če ohraniš najgloblje skrivnosti svoje lepote le zanj. Če veš, da te čaka nagrada, to seveda ni dovolj. Kje naj potegneš črto med modo in zadetkom v polno? Naj te popeljem še malo dlje v misli moških. »Nikoli ne bom imela snubcev,« pravi čudovita Meg v filmu Čas deklištva. »Ne potrebuješ veliko snubcev. Samo enega, če je pravi,« jo je popravila mala Amy.

Zapomni si!

Ker nespodobnost povzroči vzburjenje pri mnogih moških, zgreši bistvo Božjega načrta zate. To ni le moda. To je greh.

couple_2779095b