Pričevanje: Stanka K. z Ženske konference 2013

Pričevanje na letni ženski konferenci 9.11.2013:

10174947_458523804294416_125621344925549795_n

Sem Stanka K., mojemu možu je ime Tomaž, imava 21-mesečno hčerko Lauro. Tomaž prihaja iz urejene, jaz iz neurejene družine. Iz svoje primarne družine nisem vedela, kaj pomeni ljubezen in spoštovanje. S Tomažem sva skupaj 8 let. Prvo leto je bilo čudovito, do ušes zaljubljena in brez težav. Nato so najine različne potrebe in želje prihajale vedno bolj do izraza. Spoznala sva, da sva si popolnoma različna. Imela sva ogromno težav v odnosu drug z drugim in s samim seboj. Neizmerno sva si želela otroka in na žalost sem imela dvakrat spontani splav. Prvič zaradi hude anomalije ploda, drugič zaradi izumrtja ploda, obakrat pri treh mesecih na preiskavi nuhalne svetline. Po vsakem splavu sem postala depresivna, ker sem si neizmerno želela zanositi zdravega otroka. Obema je bilo res težko in prisoten je bil strah za naprej. Pred kratkim sem šla na tečaj Rešiti eno v okviru centra Sara. Primeren je za vsako žensko, ki je imela splav, da se osvobodiš občutkov krivde, … in priporočam vsaki, ki je šla skozi tako izkušnjo in bolečino.
Že na začetku najine skupne poti sem bila odločena, da želim graditi zdrave temelje v najinem partnerskem odnosu. Ko so nastopile težave, sem neprestano iskala različne možnosti za dobrobit najinega odnosa. Hodila sva na partnersko svetovanje. Tam sva se uspela slišati, kar si želiva povedati, vendar sva na določeni točki ugotovila, da sva dobila vse, kar nama lahko dajo.
V najinem odnosu ni bilo vprašanje ljubezen, vendar so bila kljub temu  prisotna pogosta trenja, ki so povzročala veliko bolečine in prizadetosti med nama. Ker ni prišlo do spontane zanositve, sva poiskala zdravniško pomoč in po postopku umetne zanositve sem, hvala Bogu, zanosila in zdaj imava najino Lauro.
Letos marca sta naju Steve in Barbara povabila na tečaj Ljubezen in spoštovanje pri njih doma. Jaz sem bila takoj za, Tomaž pa ni videl prevelike potrebe, da bi šla. Vseeno sva šla in po prvem srečanju sem mislila, da bova nehala. Ta tečaj je bil za naju ključnega pomena. Ravno to sva midva nujno potrebovala, ker sva večkrat prišla do tega, da sva se spraševala, ali sva za skupaj. Tečaj je trajal 6 tednov in po vsakem srečanju sva si vzela čas zvečer, ko sva dala Lauro spat, da sva predelala, kar sva tam slišala, in se pogovarjala popolnoma iskreno, v mirnem tonu, o vsem, kar sva si želela povedati in kar sva čutila, brez obtoževanj. Tako iskreno, iz dna duše in srca se prej nisva znala pogovarjati.
Pomembno je, da ne govorimo samo o tem, kako je treba živeti drug z drugim, ampak da to, kar govorimo, resnično tudi živimo.
Moje spoznanje je tudi to, da bomo v življenju imeli težave oziroma nesoglasja v medsebojnem odnosu. Pomembno je, da jih sproti in na ljubeč ter spoštljiv način rešujemo, ne glede na to, kakšen je naš partner.

Kaj nama je tečaj Ljubezen in spoštovanje še prinesel?
Pa le pride tisti jutri, nedelja zvečer, ko sva dala Lauro spat, ko Tomaž pride v kuhinjo in prinese darilo v mali darilni vrečki. Odprla sem, bil je prstan, in istočasno reče, da je to darilo za rojstni dan in še za nekaj. Jaz pa radovedno vprašam: “Za kaj pa še?” In mi izreče tiste sanjske besede, ki sem jih čakala vse življenje: “Ali bi postala moja žena?”
Bila sem zelo presenečena, tega res nisem pričakovala in moj odgovor je bil: “Ne bi, ampak bom.” Poročila sva se septembra in ”Kar je Bog združil, naj človek ne loči!”

In še vprašanje: Ali je prednost, da tak tečaj opraviš v skupini ali sam doma?
Za naju je bila gotovo prednost ta, da sva se lahko udeležila tega tečaja v skupini. Predvidevam, če bi ta tečaj predelala sama doma, verjamem, da ne bi imel takšnega učinka kot prisotnost v skupini. Menim, da bi avtomatično začela opozarjati drug drugega, a vidiš, kaj pravi zate, kako moraš, pa ne delaš, … in bi se hitro znašla v začaranem krogu in verjetno tečaja ne bi speljala do konca.
Dinamika v skupini je neprecenljive vrednosti. Na tečaju izmenjuješ mnenja, se odpreš, sčasoma ugotoviš, da imamo vsi enake težave, pred tem si pa prepričan, da jih imaš samo ti, in to spoznanje te osvobodi, da se popolnoma odpreš in si iskren do sebe in do ostalih. In vsega tega nisi deležen, če tečaj opraviš z možem sam doma.

Poleg tega je znano, da moški nimajo potreb po seminarjih na temo medsebojni partnerski odnosi. Tako je bilo tudi pri nama in zato vam želim povedati, kaj je moj mož napisal po končanem tečaju Ljubezen in spoštovanje:
“Najin medsebojni partnerski odnos so pred tečajem spremljala pogosta trenja in »nevihte«, ki sva jih pripisovala nepripravljenosti po sodelovanju drug z drugim. Nisem razumel odzive svoje žene, prav tako ona pogosto ni razumela mojih želja in razlag. Jasne Emersonove razlage različnih potreb in doživljanja moža in žene, ki jih črpa iz svetopisemskih in osebnih spoznanj, razjasni partnerske probleme, spodbuja k samoiniciativnim spremembam in prilagoditvam potreb partnerja. Sodelovanje na tečaju Ljubezen in spoštovanje je izboljšalo najino zvezo. Zavedanje mojih napak me je privlačilo k spremembam mojega odnosa do žene, prav tako sem vesel, da je opaziti velike spremembe na bolje pri moji ženi. ”

10173733_458524247627705_1616711703500068030_n