marriages strengthened and helped

Spoštovanje in ljubezen nujna v dobrem medsebojnem partnerskem in zakonskem odnosu

 Andre and Lidija Zelenjak

Pred leti sva se z možem srečala na razpotju: ločiti se in iti vsak svojo pot ali ostati skupaj in zgladiti nesporazume in razlike. Odločila sva se za težjo pot – ostala sva skupaj in začela dolgoročno delo.

V veliko pomoč sta nama bila knjiga Love and Respect (knjiga je že prevedena v slovenščino: Ljubezen in spoštovanje) in DVD konference  dr. Emersona Eggerichsa. Dr.  Eggerichs na humorističen in preprost  način govori o različnosti med možem in ženo. O različnih potrebah, ki jih imata mož in žena, še posebej ko pride do konflikta. Prav vsebina knjige naju je spodbudila in ohrabrila, da sva nadaljevala skupno pot.

Jaz sem spoznala,da je moj mož čisto normalen moški, saj je šport zelo pomembna tema v njegovem življenju. Če je na TV sporedu nogometna tekma ali romantična komedija, bo izbral tekmo. Meni obiskovanje  odbojkarskih turnirjev in tekem ni najljubše opravilo. In zakaj potem grem? Zato, ker vem, da mojemu možu veliko pomeni, da sem tam in navijam zanj. Zato se počuti pomembnega in spoštovanega.

Prav tako moj mož ne mara sprehodov v naravo in nabiranja rožic (za čaj). Pa vendar gre vsako leto z menoj na nešteto sprehodov. S tem mi sporoča, da me ljubi in mu je mar zame.

Moj mož potrebuje moje spoštovanje, tako kot jaz potrebujem njegovo ljubezen. Potrebo, da sem ljubljena, lahko zadovolji samo moj mož. Moja potreba po nežnosti, držanju za roko, pogovorih v dvoje in plesu je enakovredna njegovi potrebi po spoštovanju, potrditvi in zahvali. Moja pohvala  je kot balzam za njegovega duha in srce.

In zakaj pišem tale članek? V veliko veselje nama je bilo, ko sta bila zakonca in avtorja knjige Sarah in dr. Emerson Eggerichs maja 2013 v  Sloveniji.

Sporočilo, ki ga prinašata zakonca  Eggerichs,  je nama pomagalo, da sva ne samo obdržala zakon, ampak ga tudi izboljšala. Če se zavedate pomembnosti dobrega partnerskega in zakonskega odnosa, potem tečaja Ljubezen in spoštovanje (Načela zakonskih in partnerskih odnosov) ne boste zamudili. Več informacij lahko najdete na Fb ali www.ljubezeninspostovanje.si.

Barbara Štrekelj

 

banner 7cpng